Pentru incepatori si familii
Pentru cei pasionati

Traseele pentru drumeție și/sau mountainbiking pe care le propunem reprezintă un proiect pentru promovarea activităților fizice în natură și este dezvoltat de Complexul de Schi și Agrement Păltiniș Arena̦ Păltiniș, în parteneriat cu Primăria Comunei Rășinari, Ocolul Silvic Rășinari Sibiu și Serviciul Public Județean Salvamont Sibiu.

Zona Arenei Platoș este bine-cunoscută pentru atmosfera de poveste din pădurile ei dese de conifere și pentru plaiurile alpine nesfârșite din împrejurimi. Ea este brăzdată de o sumedenie de drumuri forestiere, drumuri netezite de căruță și minunate poteci turistice, pe care le poți cutreiera în voie și unde poți respira un aer de munte care îmbie la plimbări, drumeții montane și practicarea mountain-biking-ului.

Bogata noastră paletă de activități vine în întâmpinarea turiștilor mai puțin familiarizați cu Păltiniș Arena̦ Păltiniș și a împrejurimilor ei cu o ofertă amplă de trasee pentru drumeții montane și mountainbiking, ideale atât pentru începători, cât și pentru cei foarte pasionați.

Traseele pentru plimbări și drumeții montane se adresează și familiilor și începătorilor, dar și celor cu experiență. Acestea îi poartă pe drumeți pe tot felul de drumuri și poteci din zona Arenei Platoș Păltiniș și variază ca lungime și intensitate, în funcție de pregătirea zică a fiecăruia.

Din rețeaua generoasă de drumuri și poteci turistice care șerpuiesc prin zonă, am ales 4 trasee numai bune pentru mountainbiking cross-country, croite parcă pentru începători și familii. Ele au o suprafață de rulare preponderent netedă și variază ca lungime și nivel de solicitare zică. Pentru mountainbikerii pasionați am scos din tolbă 4 trasee menite să le așeze instant zâmbetul pe buze, pe poteci turistice cu un grad sporit de dicultate. Două dintre aceste trasee de enduro/gravity sunt circuite, cu plecare și întoarcere la Păltiniș Arena̦ Păltiniș, iar celelalte două pleacă de la Păltiniș Arena̦ Păltiniș și ajung în Sibiu.

Conduita pe trasee

Alegeți cu grijă traseul pe care doriți să-l parcurgeți, țineți cont de specificul și lungimea traseului, de gradul acestuia de dificultate, de pregătirea fizica și tehnică pe care o aveți și de nivelul de echipare personală și/sau al bicicletei.

Traseele propuse sunt în mare parte pe drumuri forestiere, drumuri de căruță și poteci turistice.

Pe drumurile asfaltate și pe drumurile forestiere se aplică regulile de circulație rutieră și legislația în vigoare.

Traseele propuse NU sunt destinate exclusiv practicării mountainbiking-ului. În această zonă, astfel de trasee dedicate vă sunt puse la dispoziție numai în cadrul Complexului de Schi și Agrement Păltiniș Arena̦ Păltiniș.

Pe potecile turistice se acordă prioritate drumeților. Când întâlniți drumeți, încetiniți din timp până la viteza de mers pe jos, astfel încât să nu-i speriați și să treceți în siguranță și în control pe lângă aceștia.

Dacă este cazul, puteți chiar să vă opriți. Siguranța primează!

Traseele propuse străbat habitate ale animalelor sălbatice. Vă recomandăm să vă faceți simțită și auzită prezența. Fluierați și/sau chiuiți din când în când, astfel ca animalele sălbatice să aibă timp să se ferească din calea dumneavoastră. În general, un animal atacă doar dacă este luat prin surprindere și se sperie. Așadar nu vă deplasați în liniște deplină și păstrați întotdeauna respectul pentru natură. Nu uitați că omul este musafir pe teritoriul animalelor!

Unele dintre traseele propuse trec prin vecinătatea stânelor de oi. Câinii de la stânele de oi sunt în general speriați de drumeți sau de bicicliști și există posibilitatea să atace. Într-o astfel de situație, vă recomandăm să vă păstrați calmul, să rămâneți grupați, să vă dați jos de pe bicicletă, dacă este cazul, și să avansați încet. Încercați să vorbiți calm cu câinii și continuați-vă deplasarea pe jos până când ieșiți din zona pe care aceștia o apără. Dacă câinii continuă să e agresivi, căutați să găsiți o creangă sau o piatră pe care să o țineți cât mai vizibil în mână. Încercați să strigați la ciobani după ajutor, pentru eventualitatea în care aceste recomandări nu dau roade. În cel mai rău caz, folosiți corespunzător un spray cu substanțe iritante.

Orice ar fi, NU lăsați gunoi în natură! Ambalajele se adună ușor într-o pungă și se aruncă la coșul de gunoi, de preferință în oraș sau acasă.

Salutați-i pe cei pe care îi întâlniți, chiar dacă nu-i cunoașteți. Oamenii de munte se salută întotdeauna între ei.

Echipament pentru mountainbiking

Casca de protecție este obligatorie și trebuie purtată corespunzător și permanent în timpul deplasării. Casca trebuie să stea ferm pe cap, fără să joace, și trebuie să e strânsă sub bărbie, dar fără să jeneze. În poziția corectă, chingile ei se unesc sub lobul urechii. Pentru o experiență cât mai plăcută și mai sigură, vă recomandăm și purtarea echipamentului de protecție complementar: ochelari, mănuși, genunchiere și cotiere. Încălțămintea trebuie să e adecvată terenului pe care se merge; șlapii sau sandalele nu au ce căuta pe munte.

Ce să conțină rucsacul?

  • trusă de prim ajutor
  • recipient cu apă
  • snack-uri și ciocolată
  • geacă de ploaie și bluză de schimb
  • spray cu substanțe iritante
  • fluier
  • telefon
  • kit pentru pană cu leviere, petece, lipici
  • pompă de bicicletă
  • cameră de bicicletă
  • briceag de scule cu set de chei hexagonale și presă de lanț